Jag är inte rasist, men...

Den obligatoriska inledningen på alla meningar som man vet kommer låta rasistiska. Som om det är en ursäkt, vad man än säger för korkade saker. "Jag är inte rasist, det bara låter så". Men om man vet att det man säger låter illa, varför funderar man inte en gång till då innan man öppnar käften?

- "Det är för att folk är så himla känsliga! Allting är ju rasism nu för tiden. Man får inte ens hissa svenska flaggan eller fira nationaldagen utan att bli kallad rasist!! Men DE får minsann bygga moskeér, medan vi inte ens får gå i kyrkan!"
Ja, och storasysters tårtbit var faktiskt större än din och det är så himla ORÄTTVIST..? Att allting plötsligt skulle klassas som rasism är fånigt, så är det inte alls. Däremot har folk blivit mer observanta och börjat ifrågasätta vissa saker (som det faktum att ett av våra vanligaste bakverk fortfarande kallas negerboll). Att man inte får hissa svenska flaggan, gå i kyrkan eller liknande, när exakt har det inträffat? Har någon någonsin förbjudits att hissa svenska flaggan under de dagar då svenska flaggan förväntas hissas? Det där med att gå till kyrkan handlar inte om rasism, det handlar om att ha skolavslutningar i kyrkan. Skolavslutning med skolklasser som består av väldigt blandade religiösa åskådningar, eller brist på. Det finns kristna, muslimer, pingstvänner, ateister, judar och så vidare. Att alla dessa ska tvingas gå i en kristen kyrka när de tror på en annan Gud, eller inte tror på Gud överhuvudtaget, stämmer dåligt överens med Sveriges religionsfrihet.

Hela den här debatten är väldigt infekterad och full av dåliga argument, från båda håll. Jag vet egentligen inte ens var jag ska börja, så jag börjar med den ständigt återkommande, uttjatade diskussionen om huruvida "negerboll" är ett accepterat ord eller inte. Detta till synes oskyldiga bakverk har likt Moses delat samhället i två delar. Det BORDE inte vara ett stort problem, men det har blåsts upp till gigantiska proportioner och förvandlats till en symbol för hela samhällsklimatet. Å ena sidan har vi de som vill kalla bakverket för det långt mer logiska "chokladboll", eftersom det faktiskt är vad det är. Det är en boll bestående av havregryn, socker, smör, kakao och kaffe. Ingen svart person har blandats ner i smeten (jag vet, det finns inga sjömän i sjömansbiffar heller, ni behöver inte påpeka det) Denna grupp består av både vita och svarta, svenskar och invandrare. Det är dels folk som själva känner sig kränkta av det här ordet, för dem symboliserar "neger" en tid av förtryck och Apartheid, en tid då svarta var slavar under den vita mannen och helt saknade rättigheter, och dels människor som inte personligen tar illa upp av ordet, men som helt enkelt tycker att man ska visa respekt för sina medmänniskor.

Sedan har vi den andra gruppen, som hävdar att den första gruppen är överkänslig, att man inte kan haka upp sig på allting och som envist och med alla tillgängliga medel hävdar sin rätt att fortsätta säga negerboll, som om det vore det viktigaste i världen. Som om hela deras existens vilar på detta ord, som om den livsstil de känner till är beroende av ordets vara eller inte vara. Jag förstår inte varför de blir SÅ upprörda? Är det verkligen så svårt att säga chokladboll istället? Är det en så enorm uppoffring? Tycka vad man vill om hur överkänsliga folk är, men om det nu är så att folk känner sig sårade och nedvärderade av det här lilla ordet, kan man inte då av ren medmänsklighet och respekt sluta säga negerboll och börja kalla det chokladboll? Det finns inga intelligenta argument för varför man måste säga negerboll, faktum är att det bara verkar finnas fyra olika halmstrån att gripa efter, och dessa är ganska...korkade.

- Det har faktiskt ALLTID hetat så!
- De är i Sverige nu, då får de finna sig i att vi säger så!
- Jag känner faktiskt en svart kille som SJÄLV säger negerboll!
- Då borde man ju inte få säga vitlök, finska pinnar eller andra ord med färger i heller då!Dessa argument hörs från alla håll och kanter och framförs ofta med en imponerande självsäkerhet, som om de verkligen kommit på något som ska täppa till truten på alla fjolliga idioter som tjatar om "respekt".
Jag är ledsen, men ni har fel. För det första; "Det har alltid hetat så"? tycker jag personligen är ett ganska korkat argument. Barnaga har också alltid funnits, och förbjöds inte förrän 1979. Kvinnor fick rösträtt först 1921, och Apartheid avskaffades inte i Sydafrika förrän i början av 1990-talet!! Bara för att saker "alltid har funnits" betyder inte det att man inte ska kämpa för att förändra dem.
"De är i Sverige nu" är ju bara ett barnsligt försök att vara kaxig, som det elaka barnet som tvingar sina kompisar till olika saker med ursäkten "det är faktiskt mitt hus!" Respekt är universiellt, det har ingenting att göra med vilket land man befinner sig. Man respekterar sina medmänniskor. Neger är inte ett okej ord bara för att vi är i Sverige.
Och ja, alla känner någon som känner någon som är svart och ändå tycker det är okej att säga negerboll. Folk är olika. Jag pratade med en person som sa att det kändes helt okej att bli kallad "fitta" eftersom det är något fint och något som alla killar vill ha, alltså innebär det bara att alla killar vill ha henne. Fin tanke, men jag tvivlar på att personen som kallar henne "fitta" gör det för att förmedla att alla killar vill ha henne. Det är klart att det finns folk som inte tar illa upp, men om majoriteten GÖR det, kan man då inte sluta säga negerboll? Och kan det inte vara så att den svarta personen som skrattar och ler när någon säger negerboll, helt enkelt gör det för att han inte ORKAR ta diskussionen? För att han inte orkar försvara sig när hans ignoranta arbetskamrater för sjuttiofjärde gången ifrågasätter honom? Kanske orkar han helt enkelt inte förklara för folk som uppenbart ändå inte vill förstå.
Och det sista, mest imbecilla argumenten "Då är det ju rasistiskt med finska pinnar också!" gör mig faktiskt extra irriterad. Det är INTE SAMMA SAK..!! Kakan "finsk pinne" heter antagligen så för att den är vanlig i Finland, för att den uppfanns i Finland eller på annat sätt har med Finland att göra. "Finne" är inte ett nedvärderande ord. (nej, jag vet, ingen vill ha en finne i pannan, bla bla, det är inte samma sak, skärpning!) Och det är likandant med vitlök. Vit är en färg, precis som svart är en färg. Vitlök heter vitlök just för att det är en VIT LÖK. Hade det varit en svart lök hade den antagligen hetat svartlök. Jag är säker på att vissa personer nu upphetsat kippar efter luft för att ropa "Men haha, neger kommer från negro som faktiskt betyder just SVART!!" Åh, nej, in my face...not? Hur svårt ska det vara att förstå..neger är inte samma sak som svart. Neger symboliserar förtryck. Neger är ett skällsord som används för att demonstrera sin (inbillade) högre position, sin respektlöshet och, faktiskt, sin ignorans.

Människor tar illa upp av ordet neger. Det spelar ingen roll om ordet återfinns i negerboll, negerjävel eller negerhora. Det är ett otrevligt ord som får många människor att känna obehag. Sluta säga negerboll för helvete.


RSS 2.0